top of page

Yaratıcılığınızı artıracak ufak çalışma alanı dokunuşları...

Güncelleme tarihi: 28 Mar 2021


Yaratıcılık kas gibidir. Nasıl ağırlık kaldırdıkça ve iyi beslendikçe kaslarınız gelişirse, aynı şekilde yaratıcılık da çeşitli yöntemlerle geliştirilebilir.

Çoğumuz gün içinde dikkat dağıtan pek çok şeye maruz kalırız. Teknoloji, internet, trafik, stres derken zihnimizi yaratıcı faaliyetlere yöneltemeyiz. Ancak “ilhamsızlığı” veya yaratıcı fikir üretememe sorununu aşmak için uygulayabileceğiniz bazı metodlar mevcut. Bu yazımızda hayatı daha dolu yaşamak, daha mutlu ve başarılı olmak için yaratıcılığınızı artıracak faydalı yöntemlerden bahsediyoruz. Hadi başlayalım. 1. Kendinizi Verin Bugün akıllı telefonlar, internet ve diğer teknolojik gelişmeler nedeniyle bir insanın dikkatinin dağılması çok kolay maalesef. Bu hem iş hayatında hem özel hayatta hem de kreatif alanda olumsuz bir mesele. Eğer bir şey üretmek, yaratmak istiyorsanız dikkatinizi dağıtan şeyleri mümkün mertebe ortadan kaldırın ve kendinizi yaptığınız işe tam olarak verin.

2. Hazır Olmayı Beklemeyin

Bir şeyin nasıl sonuçlanacağını tam olarak bilmediğimiz zaman o işe girişmekten çekiniriz… Bu insan doğasında olan bir şeydir. Plan yapmayı, araştırmayı, konuşmayı severiz ancak bir projeye başlamaktan çekiniriz.

Bu konuda kendinize yapabileceğiniz en iyi kıyak, şartlar ne olursa olsun, projeye başlamaktır. Süreç boyunca gereken düzeltmeleri ve iyileştirmeleri yaparsınız ancak bir an önce projenize başlamanız şarttır.

3. Bir Rutin Geliştirin ve İlhamı Beklemeyin

İlham amatörler içindir. Siz ise iradenizi ortaya koyup çalışmalısınız. İlham elbette önemlidir ancak rutin geliştirmek, faydalı alışkanlıklar kazanmak uzun vadede daha sürdürülebilir bir durumdur.

Chuck Close, “Daily Rituals: How Artists Work” adlı kitabında Haruki Murakami gibi yazarların günlük alışkanlıklarını inceliyor.


Buna göre büyük yazarlar, ilhamın gelmesini beklemek yerine bazı alışkanlıklar kazanıyorlar ve bu alışkanlıklar dahilinde yaratıcılıklarının gelişmesine imkan sağlıyorlar.


Van Gogh’un şu sözünü bu noktada hatırlatmak yerinde olacaktır: “Ya bir şeyler yaratmak için cesaretimiz olmasaydı dünya nasıl bir yer olurdu?”


4.Kendinizi Zorlayın

İş hayatında da kendinize bu tür zorluklar bularak beyin fırtınası yapabilir, sonra bu fikirleri belli bir düzene sokarak yeni çözümler bulabilirsiniz.


  • Örneğin 1 saatte yaptığım bir işi nasıl yarım saatte yapabilirim?

  • İstanbul’un elektrik ihtiyacını çevre dostu yöntemlerle nasıl azaltabilirim?

  • Şarja gerek duymayan bir telefon nasıl üretilebilir?

Bu ve benzeri sorular zihninizi, bilgilerinizi ve deneyimlerinizi harmanlayarak farklı, faydalı ve yaratıcı çözümler geliştirmenize imkan sağlar.


5.Çevrenizi Değiştirin


En ufak değişimlerin bile yaratıcılığı artırdığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bir bardak sıcak kahve ya da odadaki farklı renkler bile yaratıcılığa katkı sağlayabilir.

Bu nedenle masanızın üstündeki nesneleri zaman zaman değiştirmek, masanızın yerini değiştirmek gibi şeyler yararlı olabilir. Ofis içinde farklı bir noktada çalışmak, öğle yemeğine farklı insanlarla gitmek gibi ufak farklılıklar bile yaratıcılığınızı körükleyebilir.


6.Kendinize Zaman Ayırın

Yaratıcı düşünmek ve daha genel anlamda yaratıcılık, elinizdeki mevcut imkanları ve araçları farklı şekillerde kullanarak gelişir.

Araştırmalar, yaratıcı düşünme becerisi yüksek kişilerin beyinlerindeki hücrelerin daha bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yani beyninizi ne kadar farklı alanlarda kullanırsanız o kadar gelişiyor.

Ancak bunun için gereksiz sosyal medya kullanımı gibi zaman öldürücü şeylerden vazgeçmelisiniz. Bunun için de gerekmedikçe telefonu elinize almamanızı tavsiye edebiliriz. Sosyal medya uygulamalarındaki bildirimleri kapatarak bu zamanı kendinize, düşünmeye, beyin fırtınası yapmaya harcamalısınız.





6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page