top of page

Grafik Tasarım Bölümü ve İş İmkanları


Grafik tasarım bölümü iş imkanları oldukça geniş kapsama sahiptir. Önemli olan bu alanda etkin ve verimli olabilmek. Bunun için de kaliteli bir eğitim ve pratik sürecinden geçmek gerekir. Fakat öncesinde grafik tasarım tam olarak nedir? Grafik tasarım bölümü ve taban puanları nedir? Grafik tasarım iş imkanları nelerdir? Birlikte bakalım. İnsanlık, dünyada olduğundan beri daima kendisini ifade etme, karşısındaki kişiyi anlama ve iletişim kurma çabasında olmuştur. 1450 yılında Johann Gutenberg’in Avrupa’da hareketli matbaayı icat etmesi ile birlikte kitaplar yaygınlaşmaya başladı. O dönemlerde egemen olan entelektüel düşünce yapısı din olgusu tarafında oluşmaktaydı ve buna bağlı olarak ilk dağıtımı oluşturulan kitaplar, dini kitaplar oluşmaktaydı. Harf ve metin dizilimlerinden oluşan bu basılı yayınlar, grafik tasarımın pratiklerine adım atmaktaydı. Ancak grafik tasarımın temel çıkış noktası sanayileşmenin gerçekleşmesi, dünyanın küreselleşmeye ayak uydurması ve modern yaşama geçişle birlikte, fotoğraf makinesinin keşfi olarak gösterilebilir.


Grafik Tasarım Nedir? Grafik tasarım iletilmek istenen mesajı görsel yoluyla iletmektir. Bir görsel geliştirmek, düşünceleri görselleştirme yoluyla somutlaştırmak, metin ve görsellerin algılanabilir bir düzlemde iki ya da üç boyutlu biçimde meydana getirilmesini içeren bir süreçtir. Bu süreçte öne çıkan ve fark yaratan, yaratıcılık boyutudur. Hareketli filmler, baskılar, animasyon, iç mimari alanda ya da ambalaj ve markagibi pek çok görsel ortamda karşımıza çıkmaktadır. Dijital şekilde uygulanabildiği gibi dijital olmayacak biçimde de uygulanabilmektedir. Grafik tasarımında ve grafik sanatlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir.

Geçmiş yıllardan günümüze kitaplarda, duvarlarda, dergilerde, afişlerde, logolarda yazılı ve görsel iletişim tasarımıaslında bir mesleğe ait olduğunu biliyor muydunuz? İşte tüm bunlarda grafik tasarımı görürüz. Görsel ve tasarım olan her şeyde grafik tasarım görürüz. Çünkü herhangi bir broşürden reklam afişlerine kadar her şey bir tasarımsal süreçten geçer. Eğer severek yapılırsa hem eğlenceli vakit geçirilen hem de maddi kazancı iyi olan mesleklerden biridir grafik tasarım. Elbette yenilikleri takip etmek ve alışılmışın dışında tasarımlar yapmak sizi daha tercih edilebilir kılar.




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page